Sprekers bij NIEUW - Guido Gezelle en de spiritualiteit

17 okt
Brugge - Karmelietenklooster

NIEUW - Guido Gezelle en de spiritualiteit

Drie specialisten nemen je mee naar de spiritualiteit in het oeuvre van Guido Gezelle.

donderdag 17 oktober 2024 van 09:30 uur tot 16:30 uur

Over de sprekers

  1. Johan Van Iseghem

    Johan Van Iseghem

    Johan van Iseghem was aanvankelijk leraar in de humaniora en begeleider Nederlands voor het middelbaar onderwijs. In 1988 verdedigde hij aan de KU Leuven een proefschrift over Guido Gezelle. Hij werd er later aangesteld als hoofddocent en hoogleraar. Hij doceerde taal- en literatuurdidactiek en moderne Nederlandse letterkunde, en verzorgde talrijke publicaties over de dichter.
  2. Karel Platteau

    Karel Platteau

    Karel Platteau doctoreerde op de 'overdichting' door Guido Gezelle van het Amerikaanse epos ‘The Song of Hiawatha’ en de doorwerking van die vertaling op Gezelles latere dichtwerk. Hij is voorzitter van het Guido Gezellegenootschap in Vlaanderen en Nederland en coördineert het Gezellejaar 2024 (125 jaar na Gezelles overlijden). Hij schreef twee boeken over Gezelle en een vijftigtal artikels.
  3. Patrick Lateur

    Patrick Lateur

    Patrick Lateur (°1949) is classicus en erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij publiceert als vertaler en dichter, bloemlezer en essayist. Bij het Gezellegenootschap was hij samensteller en redacteur van ‘Rijmsnoer. Twaalf dichteressen om en om Gezelle’ (2017) en ‘Waarde Meester, Beste Guido. Brieven aan Guido Gezelle’ (2022). In 2024 publiceerde hij de bloemlezing ‘De kleine Gezelle. Honderd gedichten’ (P, Leuven), een vertaling van Aischylos’ ‘Tragedies’ (Athenaeum, Amsterdam) en van Sofokles’ ‘Antigone’ (Historische Uitgeverij, Groningen). Zijn vertalingen van Homeros’ ‘Ilias en Odyssee’ werden bekroond met o.m. de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Letteren (2013) en de Prijs van het Nederlands Klassiek Verbond (2017). N.a.v. de 75ste verjaardag van de auteur verschijnt bij P eind 2024 de dichtbundel ‘Minuscula’.

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs (inclusief gegidst bezoek Engels Klooster) € 68,00
Standaardprijs (inclusief gegidst bezoek Engels Klooster) € 86,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie) of academie@davidsfonds.be

Labels: TaalLiteratuurCursusDagevenement1 sessieBasiscursusAcademieActiviteitBezoek met gidsCultuurregio Brugge