NIEUW - Erasmus en het Drietalencollege: een vrijplaats voor vrij denken?
Raf Van Rooy belicht de ontstaanscontext van het Drietalencollege tegen de achtergrond van de Europese geschiedenis.
In 1517 wist Erasmus van Rotterdam in Leuven zijn droom te realiseren. Met behulp van de nalatenschap van zijn invloedrijke vriend Jeroen van Busleyden richtte hij een Drietalencollege op. Erasmus’ doel was simpel; een instelling creëren waar je de drie zogeheten heilige talen kon studeren: Latijn, Grieks en Hebreeuws. Het college moest in een conservatieve katholieke samenleving moderne bijbelwetenschappers en kritische denkers voortbrengen.
Raf Van Rooy belicht de ontstaanscontext van het Drietalencollege tegen de achtergrond van de Europese geschiedenis en de impact die het college had op de ontwikkeling van de wetenschap en de bijbelstudie. Hij gaat dieper in op de vrijheid van denken die het college bood en op de geschiedenis van de meertalige Bijbel in de 16de eeuw.
Aansluitend op de lezing breng je een gegidst bezoek aan het Brusselse Erasmushuis. Wat Erasmus destijds doorzag met zijn Drietalencollege, namelijk het belang van meertaligheid voor kritisch denken en academische vooruitgang, blijft vandaag de dag bijzonder actueel, zeker in een stad als Brussel.
I.s.m. Davidsfonds cultuurregio Brussel en Erasmushuis
Programma van NIEUW - Erasmus en het Drietalencollege: een vrijplaats voor vrij denken?
Op dinsdag 11 maart: | |
14:00 - 15:30 | Lezing Door Raf Van Rooy |
15:45 - 17:00 | Gegidst bezoek aan het Erasmushuis |