Over Daguitstap Gent

06 mei
# 8840

Daguitstap Gent

Duurzaamheid en Groen in het historische en industriële Gent!

dinsdag 6 mei 2025 van 09:45 uur tot 17:30 uur

Gent ontstaat aan de samenloop van twee rivieren, de Schelde en de Leie. Beide rivieren ontspringen toevallig in het land van onze overheerser, Frankrijk. Een niet te versmaden pluspunt! En als de loop van de geschiedenis ons ook nog in de handen drijft van Willem I, een 'koning-ondernemer', dan wordt het pas echt een weelde!

De eeuwenlange textielgeschiedenis die deze koning voorafging, werpt haar vruchten af. Eindelijk een volwaardige uitweg naar zee! En dat via dokken, die synoniem staan voor aanlegplaatsen, industrie, activiteit, tewerkstelling. Is daar vandaag niet veel meer van te zien, dan doet Gent er alles aan om de sfeer van het verleden te laten herbeleven.

In de havenwijk zijn veel maritieme elementen bewaard, ondanks de enorme transformatie die hij heeft ondergaan. Voor die transformatie werden ruimtelijke plannen aangepast, wedstrijden uitgeschreven, ontwikkelaars aangesproken. Bovendien ging dit gepaard met een vooraf uitgestippelde duidelijke strategie. Een strategie die in onze buurlanden veel lof krijgt.

Nieuw leven in het oude Gentse havengebied, de Oude Dokken, met zicht op water, mooie zonsondergangen en ruimte in overvloed: het project 'De Nieuwe Dokken' heeft het allemaal. Het is meteen de verzamelnaam voor een stadsvernieuwingsproject rond plaatsen waar vroeger volop haven bedrijvigheid was: het 'Houtdok', het 'Achterdok', het 'Handelsdok'. Deze transitie richting een nieuw bruisend leven is intussen al een kleine twintig jaar aan de gang.

Prijzen

Inschrijven: klik hier

Deelnameprijs: € 110 (min. 15, max. 25 deelnemers)

INBEGREPEN

- De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken

- Nederlandstalige reisleiding en deskundige toelichting door Grietje Vanacker

- Gebruik van de audiofoon

- 1 licht middagmaal in een lokaal restaurant

** Voor daguitstappen in België is geen annulatie-, bijstand- en bagageverzekering inbegrepen.**

OPGELET: Er is geen gezamenlijk vervoer naar en van Gent voorzien. Je kiest dus zelf of je met het openbaar vervoer of de eigen wagen komt. In Gent kan je betalend parkeren.

Info: 016 24 38 38  (Omnia Travel) of cultuurreizen@omniatravel.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedKunst & CultuurMens & MaatschappijOntspanning & OntmoetenDagevenementBasiscursusAcademieWandeling met gidsCultuurregio Gent