Sprekers bij NIEUW - Het graafschap Loon. Hoe een klein vorstendom een grote rol speelde

14 nov t/m 12 dec
Borgloon - Sint- Odulphuskerk

NIEUW - Het graafschap Loon. Hoe een klein vorstendom een grote rol speelde

Vijf docenten, elk vanuit hun eigen expertise, gaan dieper in op de geschiedenis van het graafschap Loon en zijn bewoners.

Startdatum: donderdag 14 november 2024

Over de sprekers

  1. Frank Decat

    Frank Decat

    Frank Decat studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en specialiseerde zich in militaire en Limburgse geschiedenis. Hij schreef verschillende boeken, uitgegeven bij onder meer Davidsfonds en Lannoo. Decat is auteur van talrijke historische artikels in diverse tijdschriften, waaronder Knack en Limburg-Oude Land van Loon. Hij werkte mee aan historische reportages voor radio, TV en krant en is wetenschappelijk adviseur bij de uitbouw van Belevingscentrum GRAAF, over het middeleeuwse graafschap Loon.
  2. Frank Willaert

    Frank Willaert

    Frank Willaert (°1952) is emeritus hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en buitenlands erelid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij publiceerde vooral over middeleeuwse mystiek en over minnelyriek. Zijn meest recente boek, ‘Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen’, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Prometheus te Amsterdam. Hij was lid van de commissie die in 2023 de Canon van Vlaanderen uitwerkte.
  3. Jeroen Deploige

    Jeroen Deploige

    Jeroen Deploige is gewoon hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij publiceert over uiteenlopende cultuurhistorische thema’s zoals de middeleeuwse heiligencultus, de visioenen van Hildegard van Bingen en groepsculturen in de middeleeuwen. Jeroen Deploige is tevens lid van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis en werkt mee als adviseur aan de realisatie van het belevingscentrum GRAAF in Borgloon.
  4. Katrien Houbey

    Katrien Houbey

    Katrien Houbey (°1989) studeerde Kunstwetenschappen aan de KU Leuven. In haar masterproef bestudeerde ze de dertiende-eeuwse beweging van vrije vrome vrouwen in het Graafschap Loon en het prinsbisdom Luik. Ze deed onderzoek naar hun sociaal-cultureel netwerk en naar de rol die kunst speelde in hun spirituele beleving. Momenteel werkt zij voor de stad Borgloon waar ze coördinator is van de Stroopfabriek en diensthoofd toerisme. Vanuit haar huidige functie is zij eveneens betrokken bij de realisatie van het nieuwe belevingscentrum GRAAF, over de geschiedenis van het graafschap Loon.
  5. Steven Vandewal

    Steven Vandewal (°1980) werkt sinds meer dan twintig jaar voor de stad Tongeren als achtereenvolgens erfgoedcoördinator en hoofd van het stadsarchief. Hij doctoreerde in 2024 aan de Universiteit van Keulen over Tongeren en de regio in de laat-Romeinse periode en vroege middeleeuwen. Verder is hij ook gespecialiseerd in stadsontwikkeling en de regionale Haspengouwse geschiedenis.

Inschrijven

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Ledenprijs € 80,00
Standaardprijs € 98,00

Info: 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie) of academie@davidsfonds.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus5 sessiesBasiscursusAcademieActiviteitLokaalCultuurregio Limburg